Kako postati Podravac7

Biciklistička tura:
Bike and Boat Podravina

Biciklistička tura na kojoj ćete upoznati prirodne ljepote, gastronomiju i zanimljiva povijesna mjesta Podravine i to biciklom, brodom i gliserom.

Želite se maknuti iz svakodnevice, lagano rekreirati, upoznati novi kraj?
Podravina je idealno područje za otkrivanje novih pejzaža, priča, stjecanje novih iskustava, i to upravo radimo na ovoj turi.

Stari grad ĐurđevacJednodnevni biciklistički izlet “Bike and Boat Podravina” počinje okupljanjem u Đurđevcu.Upoznajte ovaj gradić jedinstvene lokacije, nastalog na uzvišenom pješčanom humku, usred močvare,između sjevernih obronaka Bilogore i rijeke Drave. Tijekom burne srednjovjekovne povijesti, nastala je i legenda o picoku po kojoj su dosjetljivi Đurđevčani preživjeli opsadu moćne turske vojske ispaljivanjem zadnje preostale namirnice – pijetlom, odnosno picokom. Upravo ovdje, u sklopu legendarne utvrde s koje je pijetao ispaljen, započeti ćemo ovu vožnju sa degustacijom podravske zlevanke.

Nakon degustacije zlevanke, oko 09.00 sati krećemo na vožnju biciklima podravskim cestama prema izletištu jezero Batinske. Na tom lijepom jezeru nastavljamo sa upoznavanjem gastronomskih delicija Podravine.  Probati ćemo izvorna vina Podravine koja nam dolaze sa obližnje Bilogore. Bilogora je nisko prostrano gorje koje čini južnu granicu Podravine, poznato upravo po dobrim vinima.
No da bi vino lakše klizilo niz nepce probati ćemo i više vrsta domaćih sireva ovog kraja.

Nekon degustacije i kraćeg odmora krenuti ćemo dalje na vožnju prema selu Brodić i imanju “Etno kuće obitelji Karlovčan”.

Na etno imanje u Brodiću stižemo oko 11.30, nakon čega vam je na raspolaganju slobodno vrijeme za odmor ili istraživanje brojnih kućica koje poput malih muzeja obiluju starinskim namještajem, suđem i svim mogućim predmetima koje su nekada koristili u seoskim kućanstvima ovog kraja. Istražite ovaj čudnovati svijet, mjesto gdje je vrijeme stalo, gdje prošla vremena života na selu još uvijek žive u svom tradicionalnom obliku. Nakon odmora i razgledanja imanja krećemo na kratku vožnju do obale Drave gdje se ukrcavamo na brod.

Slijedi oko sat i pol dugačka vožnja brodom od Brodića do Križnice. Za vrijeme vožnje biti će poslužen  tradicionalni podravski ručak. Ostatak vremena uživajte i prekrasnoj prirodi ovog najočuvanijeg dijela rijeke Drave. Oko 14.00 sati planirano je iskrcavanje sa broda kod izletišta kraj visećeg mosta kod Križnice . Do samog mjesta Križnica, mjesta koje je Drava, mijenjajući svoj put, „zarobila“ između granice s Mađarskom i svojim sadašnjim tokom, provozati ćemo se biciklom. U selu ćemo posjetiti restoran “Dravska iža” koji je poznat po pripremi raznih vrsta jela od svježe dravske ribe i prirodnih domaćih sastojaka koje sami uzgajaju. Tamo će nas vlasnici restorana počastiti sa domaćim štruklama.

Oko 15.30 krenuti ćemo na vožnju natrag prema Đurđevcu. Usput ćemo stati i posjetiti zaštićeno botaničko područje Đurđevački peski.
Jeste li znali da i Hrvatska ima pustinju, odnosno ostatke pustinje? Upravo su Đurđevački peski ostaci jedine hrvatske pustinje, danas geografsko-botaničkog rezervata gdje se u uvjetima života na pijesku mogu razviti samo određene i jedinstvene biljne vrste, i mjesto gdje možete naći preko 300 vrsta leptira.

U Đurđevac ćemo se vratiti oko 18.00 sati i završiti vožnji i ovaj lijepi izlet.

RASPORED DANA

8.30 Okupljanje u Đurđevcu, restoran Stari grad
– degustacija zlevanke u restoranu
9.00 Početak vožnje
10.00 dolazak na jezero Batinske
– degustacija domaćih vina i sireva
11.00 nastavak vožnje prema Brodiću
11.30 Dolazak na etno imanje u Brodiću
– piće dobrodošlice
– razgledavanje etno imanja
– ukrcaj na brod
– vožnja brodom do Križnice
– ručak na brodu
14.00 iskrcavanje sa broda na izletištu kod visećeg mosta u Križnici
14.30 posjeti restoranu Dravska iža u Križnici (degustacija štrudli u restoranu)
15.30 polazak na vožnju prema Đurđevcu
– na putu za Đurđevac kratko zaustavljanje kod kalinovačkih i đurđevačkih peski
18.00 povratak u Đurđevac

Što možete očekivati!

Možete očekivati prekrasno proveden dan na u vožnji biciklom, brodom i gliserom.
Dan ispunjen događanjima i lijepim i zanimljivim mjestima koja ćete posjetiti.
Isto tako možete očekivati ukusnu hranu, dobra vina i odlično druženje.
I na kraju možete očekivati nezaboravan izlet nakon kojega ćete sigurno zavoljeti Podravinu 😉

Sigurno će Vam se svidjeti 🙂

 • degustacija zlevanke i razgledanje srednjovjekovnog grada u Đurđevcu
 • vožnja makadamskim cestom kroz stare podravske šume
 • jezero Batinske, podravska vina i domaći sirevi
 • imanje etno kuće obitelji Karlovčan u Brodiću
 • vožnja brodom i gliserom po najočuvanijem dijelu Drave
 • ručak na brodu
 • restoran Dravska iža i štrudle koje ćemo tamo probati
 • prijelaz biciklom preko visećeg mosta na Dravi
 • posjet jedinoj hrvatskoj pustinji Peski i vožnja biciklom po pješčanim dinama
 • kraj kroz koji ćete voziti i
 • ljudi koje ćete upoznati

Video

Pogledajte što možete očekivati i kako je izgledala jedna od dosadašnjih vožnji Bike and Boat Podravina

A ovo je spot za jednu lijepu podravsku pjesmu koji je sniman na imanju “Etno kuće obitelji Karlovčan” koje ćemo posjetiti na ovoj turi i na nekim lokacijama kuda ćemo voziti.

Fotogalerija