BICIKLOM KROZ DJETINJSTVO PETRA PRERADOVIĆA

Biciklistička tura:
Biciklom kroz djetinjstvo Petra Preradovića

Upoznajte kraj koji je iznjedrio poznatog hrvatskog pjesnika, vozeći se biciklom kroz mjesta u kojima je Petar Preradović proveo svoje djetinjstvo.

Tijekom vožnje pitomim poljima Podravine i zelenim brdima Bilogore, otkrit ćete prekrasan krajolik Pitomače i Đurđevca te shvatiti zbog čega je vječiti putnik toliko čeznuo za domovinom.
Putnik, general i pjesnik u čijim se mnogobrojnim stihovima ćuti silna ljubav prema domovini, majci i toplini doma koje je tijekom svog života pokušavao pronaći u tuđini.

O Petru Preradoviću

Petar Preradović je rođen u mjestu Grabrovnica kraj Pitomače 19. ožujka 1818.
Budući veliki hrvatski pjesnik školovanje je započeo u Grubišnom Polju, a potom je školovanje nastavio u Đurđevcu.
Dvije godine nakon očeve smrti, kao dječak od 12 godina odlazi na Vojnu akademiju u Wiener-Neustadt, odnosno Bečko Novo Mjesto. Osam godina poslije, po završetku školovanja, a prije odlaska u vojnu službu, dobija dopust te se vraća u domovinu kako bi posjetio majku i sestru u Pitomači.
Tijekom svog 54 – godišnjeg života, Petar Preradović puno je putovao, uspješno izgradio vojnu karijeru te postao poznati hrvatski pjesnik zahvaljujući svojim domoljubnim i ljubavnim pjesmama.

“Tebi opet duša diše,
Tebi srce opet bije,
Domovino, majko srjeće!
K tebi opet sin se kreće,
Od radosti suze lije.“

Želite li se provozati krajem koji je slavni pjesniku toliko puta opjevao u svojim domoljubnim pjesmama?

RASPORED DANA

Upoznavanje s Preradovićevim krajem započinjemo okupljanjem u 9:00 u restoranu „Zlatni Klas” u selu Otrovanec nedaleko Pitomače gdje će nas dočekati dobrodošlica domaćina i podravski doručak.
Petar Preradović 2U 10:00 krećemo prema rodnom selu Petra Preradovića Grabrovnici gdje ćemo posjetiti njegovu rodnu kuću.
Nakon Grabrovnice krećemo na vožnju kroz podravska polja u posjet obiteljskoj vinariji Šipek u Veselom Bregu. Put prema Đurđevca nastavljamo vozeći kroz podravska sela Kozarevac, Suha i Sirova Katalena, Budrovac, Čepelovac prekrasnim obroncima Bilogore
U Đurđevcu ćemo obići školu koju je Petar pohađao, posjetiti muzej i prošetati starim gradom gdje ćemo i ručati.
Imanje Dravska iža – Križnica - 11Vožnju nastavljamo do geografsko-botaničkog rezervata Đurđevački peski, potom do jezera Batinske pa prelijepim šumskim putom do Podravskih Sesveta i do visećeg mosta preko Drave kod Križnice. Putem do tog mosta, koji je i sam lijepa atrakcija, proći ćemo kroz predio koji se zove Banov brod. Legenda kaže da je na tom mjestu bio brod odnosno skela koja je prevozila dio vojske bana Josipa Jelačića koja je 1848. godine išla u rat s Mađarima. Veliki dio te vojske dogovorio je i sam Petar Preradović budući da je imao veze u Vojnoj krajini i bio u Bojnom vijeću. Uredio je da se banu Jelačiću da na raspolaganje 10-15 000 graničara.
Petar Preradović 4Po dolasku u Pitomaču, posjetit ćemo zvjezdarnicu u kojoj se nalazi originalni teleskop koji je Petar Preradović donio mještanima Pitomače prilikom svojega posjeta majci 1838. godine.
Na kraju ovog prekrasnog dana, punog novih spoznaja, nagradit ćemo se ukusnom večerom na mjestu gdje smo se i okupili u restoranu „Zlatni Klas” u Otrovanecu.

Što možete očekivati!

Možete očekivati koliko lijep toliko i poučan jednodnevni izlet. Upoznati ćete jednog od najvećih hrvatskih pjesnika i provozati se stazama njegovog djetinjstva. Pritom ćete uživati u tradicionalnim jelima i vinima ovog kraja, prirodnim ljepotama Podravine i Bilogore i ugodnim domaćinima.

Sigurno će Vam se svidjeti 🙂

 • tradicionalni podravski doručak u Zlatnom klasu
 • posjet rodnoj kući Petra Preradovića
 • vožnja kroz pitoma podravska polja
 • posjet vinariji Šipek na Veselom Brijegu
 • vožnja prekrasnim obroncima Bilogore kroz podravska sela Kozarevac, Suha i Sirova Katalena, Budrovac i Čepelovac
 • posjet Sarom gradu i muzeju u Đurđevcu
 • geografsko-botanički rezervat Đurđevački peski
 • jezero Batinske
 • vožnja kroz stare podravske šume
 • viseći most na Dravi
 • zvjezdarnica u Pitomači

Fotogalerija